Följ Thomas Frostberg

Thomas Frostberg

Näringslivsreporter och ekonomikrönikör för HD, Sydsvenskan och Dagens Industri

Thomas Frostberg är sedan många år Business Columnist på HD och ett välkänt ansikte för näringslivet i Helsingborg. Under de senaste månaderna har han dessutom skrivit en artikelserie för Dagens Industri om olika företags arbete med att utveckla nya lösningar för att nå de 17 FN-målen. 

Under Hbg Talks 2019 kommer Thomas att leda ett samtal med Ulrika Matsgård, kommersiell chef på BRA och Felicia Reuterswärd, Sustainability manager på H&M om företagens hållbarhetsarbete. Samtalet görs i samarbete med Helsingborgs Dagblad.

  Vad kommer du att prata om på Hbg Talks? 

Jag kommer att intervjua Felicia Reuterswärd från H&M och Ulrika Matsgård från flygbolaget BRA om vad som händer i ett företag när förutsättningarna för affären plötsligt förändras, eftersom kunderna börjar ställa nya krav på produkter och tjänster utifrån hållbarhetsperspektiv – eller rent av slutar att köpa dem helt.

 

  Årets tema är ”Plötsligt händer det – milstolpar och vändpunkter”. Vad tänker du när vi säger så? Vilka milstolpar och vändpunkter tycker du har varit viktigast genom historien? Och finns det någon milstolpe eller vändpunkt som påverkat dig på något sätt, antingen privat eller i ditt yrkesliv?

Jag befann mig i New York i september 2015 när världens länder enades om de 17 FN-målen för hållbar utveckling i Agenda 2030 och insåg där och då vad det skulle kunna innebära om arbetet med målen lyckas, men också vilka utmaningar vi står inför som samhälle. Det som är särskilt intressant med målen är att de gäller alla länder – inte bara utvecklingsländer – och kräver samarbete med alla sektorer, inklusive det privata näringslivet. Därför har mycket av mitt arbete som näringslivsjournalist sedan dess handlat om de här frågorna.

 

  Vad kommer deltagarna få med sig från ditt föredrag som de kan använda i sitt arbete? 

Förhoppningsvis både insikter och inspiration från intervjun med H&M och BRA om vad som händer när marknaden plötsligt förändras, hur de som företag har tacklat detta och även några konkreta råd om vad en företagare kan och bör göra eller tänka på för att kunna börja arbeta med frågor om hållbarhet.

 

  Beskriv dig själv i korta ordalag 

Nyfikenhet drev mig till att bli journalist och envishet har hållit mig kvar i yrket, genom alla de förändringar som mediebranschen genomgått. Vid sidan av jobbet ägnar jag mycket tid åt ideellt engagemang i scoutrörelsen, som just nu utbildar 50 miljoner unga i hela världen om de 17 FN-målen för att säkerställa att de tar bättre hand om planeten än tidigare generationer.

 

  Finns det några länkar där man kan läsa/se mer om dig och det tema du pratar om?

  1. Under de senaste månaderna har jag arbetat med en artikelserie för Dagens Industri om olika företag som arbetar med att utveckla nya lösningar för att nå de 17 FN-målen. Artiklarna i serien finns samlade här: https://www.di.se/amnen/impact-summit/
  2. Mina övriga artiklar finns samlade på HD: https://www.hd.se/skribent/thomas-frostberg

Hbg Talks 2019

Temat är Plötsligt händer det – milstolpar och vändpunkter.
Det handlar om händelser som är eller har varit helt avgörande för det fortsatta förloppet. 
Köp din biljett!

Årets talkers

Årets talare har olika bakgrund, perspektiv och infallsvinklar på temat, plötsligt händer det. Tillsammans skapar de en spännande mix som utmanar oss och får oss att tänka nytt.

Ari Riabacke

Fil. Dr. i beslutsfattande, Civ. Ek och Ek. Mag. i organisation & ledarskap och föreläsare

Ari talar om hur vi kan leda oss själva och andra i en snabbt föränderlig värld, om vikten av att vara sig själv och att våga mer för att nå uppsatta mål – i livet och på jobbet. Aris inspirerande föreläsningar har förändrat enskilda människors liv och ökat otaliga organisationers lönsamhet.

Läs mer om Ari Riabacke

Christer Fuglesang

Docent i partikelfysik och astronaut

Christer Fuglesang är Sveriges förste och hittills ende astronaut. Han har varit ute i rymden två gånger, den första gången 2006 och den andra 2009. Båda gångerna besökte han den internationella rymdstationen ISS. I år är det 50 år sedan Apollo 11 landade på månen och även 10 år sedan Christer Fuglesang senast var i rymden.

Läs mer om Christer Fuglesang

Christina Stielli

Föreläsare & organisationsutvecklare

Christina föreläser om att älska förändring och berättar hur vi kan hantera livets plötsliga händelser. De senaste åren har hon mött tusentals människor som genomgående gett toppbetyg till en varm och personlig föreläsning om attityder och förhållningssätt.

Läs mer om Christina Stielli

Eva Vati

VD, grundare, styrelseproffs, hållbarhets- och jämställdhetsexpert

Eva Vati är VD och grundare av VATI of Sweden som utbildar och hjälper företag att implementera FN´s globala hållbarhetsmål, med särskilt fokus på jämställdhetsmålet, i sin verksamhet. Eva är dessutom styrelseproffs och hållbarhets- och jämställdhetsexpert. Redan som ung drömde hon om att få arbeta för FN. Drömmen blev till verklighet och numera är Eva med och tar fram FN’s program för ökad jämställdhet i börsnoterade bolag.

Läs mer om Eva Vati

Felicia Reuterswärd

Sustainability Manager, H&M Sverige

Felicia Reuterswärd har arbetat på H&M sedan 2002 och är nu hållbarhetsansvarig för H&M Sverige. Hon är en av över 250 heltidsanställda på H&M världen över som jobbar just med hållbarhet. Hållbarhet är en viktig men tuff fråga för H&M och de brottas, precis som många andra, textilleverantörer med stora utmaningar.

Läs mer om Felicia Reuterswärd

Jesper Rönndahl

Komiker, skådespelare & författare

Han kommer ursprungligen från Veberöd utanför Lund, har bott flera år i Malmö, men numera bosatt i Stockholm. Han tycker om att laga mat, dricka öl, springa, och ta reda på vetenskapliga fakta. Han säger sig ha funnit rampljuset genom spexet ”Spyxet”, under sin tid på gymnasieskolan Spyken i Lund.

Läs mer om Jesper Rönndahl

Thomas Frostberg

Näringslivsreporter och ekonomikrönikör för HD, Sydsvenskan och Dagens Industri

Thomas Frostberg kommer att intervjua Felicia Reuterswärd från H&M och Ulrika Matsgård från flygbolaget BRA om vad som händer i ett företag när förutsättningarna för affären plötsligt förändras, eftersom kunderna börjar ställa nya krav på produkter och tjänster utifrån hållbarhetsperspektiv – eller rent av slutar att köpa dem helt.

Läs mer om Thomas Frostberg

Torbjörn Svensson

Föreläsare, inspiratör & konstnär

Torbjörn är inspiratören som lever med dövblindhet. Trots det har han bland annat paddlat över Öresund. Han föreläser personligt om hur det är att leva med dövblindhet, hur man överlever en livskris och om förmågan att kunna skriva av sig sina känslor och tankar.

Läs mer om Torbjörn Svensson