Följ Ulrika Matsgård

Ulrika Matsgård

Kommersiell chef, BRA

Ulrika Matsgård, med mångårig erfarenhet av försäljning, marknadsföring och digitalisering inom telecom-industrin, är sedan 2017 är kommersiell chef på BRA. 

BRA flyger till flest orter av alla flygbolag i Sverige och strävar efter att minska utsläppen och inte resandet. Man står inför den stora utmaningen att ställa om till att bli så väl miljömässigt som ekonomiskt hållbara och samtidigt få med sig kunder som medarbetare på resan. Tillsammans med organisationen Svenska Flygbranschen har BRA överlämnat en färdplan för fossilfritt flyg till år 2030. Man är dessutom först i världen att erbjuda alla resenärer att välja biobränsle till sin flygresa vid bokning. 

  Vad kommer du att prata om på Hbg Talks? 

Människor och företag blir allt mer medvetna om klimatfrågorna och har ökat sitt engagemang till att vilja bidra mer och vilja göra rätt. Inget kan fortsätta som förut. Inrikesflyget står för ca 1 % av de fossila utsläppen i Sverige och är en av de branscher som av allmänheten betraktas som en stor miljöbov. Ord som flygskam gör att färre väljer flyg vilket gör ekonomin mer ansträngd och det blir svårare för flygbolagen att investera i omställningen för att bli än mer hållbara. Flyget behövs för att hela Sverige ska leva och vi strävar efter att minska utsläppen och inte resandet. Jag tänkte berätta hur vi antar utmaningen att ställa om till att bli såväl miljömässigt som ekonomiskt hållbara och samtidigt få med oss såväl kunder som medarbetare på resan.

 

  Årets tema är ”Plötsligt händer det – milstolpar och vändpunkter”. Vad tänker du när vi säger så? Vilka milstolpar och vändpunkter tycker du har varit viktigast genom historien? Och finns det någon milstolpe eller vändpunkt som påverkat dig på något sätt, antingen privat eller i ditt yrkesliv?

För drygt 3 år sen valde jag att ta ett mitt-i-livet-break efter att ha jobbat intensivt i ca 20 år med förändringsledarskap i telekombranschen samtidigt som jag hade fullt upp med allt annat man vill fylla livet med, husrenovering, familj och småbarn, träning, vänner och så vidare.

Jag visste att jag under andra halvan av mitt yrkesverksamma liv vill göra något helt annat, något nytt, men hade ingen aning om vad. Jag sa upp mig utan att ha någon som helst plan eller idé och bestämde mig för att ta dagen som den kom. Inte försöka styra fortsättningen genom att ha mål, planer, kalendrar med mera. Utan att bara vara ”open minded to whatever comes next”

Det är ett av de bästa beslut jag fattat personligen…

 

  Vad kommer deltagarna få med sig från ditt föredrag som de kan använda i sitt arbete? 

Vare sig vi vill eller inte är världen full av förändringar, stora som små, önskvärda och mindre önskvärda. Jag hoppas att jag med vårt exempel från inrikesflyget kan ge deltagarna inspiration till hur man kan förhålla sig till stora utmanande förändringar och försöka ta vara på möjligheterna förändringen för med sig. Men också kanske inspirera till mod och handlingskraft i att initiera en personlig förändring utan att veta exakt vad den kommer att leda till.

 

  Beskriv dig själv i korta ordalag 

Jag är en person som är nyfiken på det som inte är uppenbart och förutsägbart. Att våga gå utanför sin egen komfortzon och anta nya utmaningar. Det har gjort att jag känner stort engagemang för att just nu arbeta i en bransch som befinner sig i stor transformation och med stora utmaningar och där ingen kan ha en aning om hur flygets framtid kommer se ut.

  Finns det några länkar där man kan läsa/se mer om dig och det tema du pratar om?

Här kan man läsa mer om vad vi gör för att nå flygbranschens ambitiösa mål: ett fossilfritt inrikesflyg 2030
www.flygbra.se/bra-hallbarhet/

Hbg Talks 2019

Temat är Plötsligt händer det – milstolpar och vändpunkter.
Det handlar om händelser som är eller har varit helt avgörande för det fortsatta förloppet. 
Köp din biljett!

Årets talkers

Årets talare har olika bakgrund, perspektiv och infallsvinklar på temat, plötsligt händer det. Tillsammans skapar de en spännande mix som utmanar oss och får oss att tänka nytt.

Ari Riabacke

Fil. Dr. i beslutsfattande, Civ. Ek och Ek. Mag. i organisation & ledarskap och föreläsare

Ari talar om hur vi kan leda oss själva och andra i en snabbt föränderlig värld, om vikten av att vara sig själv och att våga mer för att nå uppsatta mål – i livet och på jobbet. Aris inspirerande föreläsningar har förändrat enskilda människors liv och ökat otaliga organisationers lönsamhet.

Läs mer om Ari Riabacke

Christer Fuglesang

Docent i partikelfysik och astronaut

Christer Fuglesang är Sveriges förste och hittills ende astronaut. Han har varit ute i rymden två gånger, den första gången 2006 och den andra 2009. Båda gångerna besökte han den internationella rymdstationen ISS. I år är det 50 år sedan Apollo 11 landade på månen och även 10 år sedan Christer Fuglesang senast var i rymden.

Läs mer om Christer Fuglesang

Christina Stielli

Föreläsare & organisationsutvecklare

Christina föreläser om att älska förändring och berättar hur vi kan hantera livets plötsliga händelser. De senaste åren har hon mött tusentals människor som genomgående gett toppbetyg till en varm och personlig föreläsning om attityder och förhållningssätt.

Läs mer om Christina Stielli

Eva Vati

VD, grundare, styrelseproffs, hållbarhets- och jämställdhetsexpert

Eva Vati är VD och grundare av VATI of Sweden som utbildar och hjälper företag att implementera FN´s globala hållbarhetsmål, med särskilt fokus på jämställdhetsmålet, i sin verksamhet. Eva är dessutom styrelseproffs och hållbarhets- och jämställdhetsexpert. Redan som ung drömde hon om att få arbeta för FN. Drömmen blev till verklighet och numera är Eva med och tar fram FN’s program för ökad jämställdhet i börsnoterade bolag.

Läs mer om Eva Vati

Felicia Reuterswärd

Sustainability Manager, H&M Sverige

Felicia Reuterswärd har arbetat på H&M sedan 2002 och är nu hållbarhetsansvarig för H&M Sverige. Hon är en av över 250 heltidsanställda på H&M världen över som jobbar just med hållbarhet. Hållbarhet är en viktig men tuff fråga för H&M och de brottas, precis som många andra, textilleverantörer med stora utmaningar.

Läs mer om Felicia Reuterswärd

Jesper Rönndahl

Komiker, skådespelare & författare

Han kommer ursprungligen från Veberöd utanför Lund, har bott flera år i Malmö, men numera bosatt i Stockholm. Han tycker om att laga mat, dricka öl, springa, och ta reda på vetenskapliga fakta. Han säger sig ha funnit rampljuset genom spexet ”Spyxet”, under sin tid på gymnasieskolan Spyken i Lund.

Läs mer om Jesper Rönndahl

Thomas Frostberg

Näringslivsreporter och ekonomikrönikör för HD, Sydsvenskan och Dagens Industri

Thomas Frostberg kommer att intervjua Felicia Reuterswärd från H&M och Ulrika Matsgård från flygbolaget BRA om vad som händer i ett företag när förutsättningarna för affären plötsligt förändras, eftersom kunderna börjar ställa nya krav på produkter och tjänster utifrån hållbarhetsperspektiv – eller rent av slutar att köpa dem helt.

Läs mer om Thomas Frostberg

Torbjörn Svensson

Föreläsare, inspiratör & konstnär

Torbjörn är inspiratören som lever med dövblindhet. Trots det har han bland annat paddlat över Öresund. Han föreläser personligt om hur det är att leva med dövblindhet, hur man överlever en livskris och om förmågan att kunna skriva av sig sina känslor och tankar.

Läs mer om Torbjörn Svensson